ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ η ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ της ΕΛΛΑΔΟΣ .
Επιμέλεια του συνεργάτου του www.Apodimos.com Ιωάννη Ε. Περτέση
Η Νέα Ορεστιάδα είναι η νεότερη και η βορειότερη πόλη της Ελλάδας. Έχει ζωή μόλις 74 χρόνια, αφού κτίσθηκε το 1923 από πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την Αδριανούπολη και το Καραγάτς ύστερα από την ελληνοτουρκική συνθήκη της Λωζάννης. Η πόλη βρίσκεται στα βόρεια της Θράκης, στο νομό Εβρου στο μέσο μια εύφορης αγροτικής περιοχής με 1.000.000 καλλιεργήσιμα στρέμματα και άφθονα νερά από τους ποταμούς Έβρο, Αρδα και Ερυθροπόταμο.
Η κύρια οικονομική πηγή είναι τα αγροτικά προϊόντα. Είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Έχει πληθυσμό 20.000 κατοίκους, χαρακτηρίζεται από το ωραίο σχέδιο πόλης, το πλήθος των μνημείων, την οικονομική ευρωστία, την ταχεία ανοικοδόμηση και τη διαρκή αύξηση του πληθυσμού, απόδειξη της ανάπτυξης.
ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ
Ο Νομός Έβρου είναι ένας από τους τρεις νομούς που συγκροτούν το Γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης (Έβρου, Ξάνθης, Ροδόπης). Η Θράκη με έκταση 8.578 τ.χλμ. καταλαμβάνει το βορειοανατολικό τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας και γειτονεύει βόρεια με τη Βουλγαρία και ανατολικά (με σύνορο τον ποταμό Έβρο) με την Τουρκία. Ο Νομός Έβρου, ο μεγαλύτερος σε έκταση και πληθυσμό νομός της Θράκης (έκταση 4.242 τ. χλμ. και πληθυσμό 148.486 κατ.) στον οποίο υπάγεται διοικητικά και η νήσος Σαμοθράκη, έχει πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη και χωρίζεται σε πέντε επαρχίες:
-
Αλεξανδρουπόλεως (κατ. 35.799),
-
Σουφλίου (793 τ. χλμ.) με πρωτεύουσα το Σουφλί (κατ. 5.587),
-
Διδυμοτείχου (1.220 τ. χλμ.) με πρωτεύουσα το Διδυμότειχο (κατ. 8.571),
-
Ορεστιάδας (944 τ. χλμ.) με πρωτεύουσα την Ορεστιάδα (κατ. 14.727)
-
και Σαμοθράκης (118 τ. χλμ.) με πρωτεύουσα τη Σαμοθράκη (κατ. 2.871).
ΑΔΡΙΑΝΟΥΠΟΛΗ
Η Αδριανούπολη, πόλη που σύμφωνα με τον μύθο χτίστηκε από τον Ορέστη, τον υιό του Αγαμέμνονα και πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, στα χρόνια της Βυζαντινής και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν το σημαντικότερο κέντρο της Δυτικής Θράκης. Η πόλη έφθασε στην ακμή της το διάστημα 1550-1920. Το 1821 οι κάτοικοί της συμμετείχαν στην ελληνική επανάσταση και αντιμετώπισαν τη βάρβαρη αντίδραση των Τούρκων (σφαγές, λεηλασίες, οικιών και καταστημάτων, πυρπόληση εκκλησιών, κλπ.) Όμως στα τέλη του 19 ου αι. η πόλη της Αδριανούπολης και η γύρω περιοχή συνεχίζει να διαθέτει 143 ελληνικά σχολεία. Η Αδριανούπολη απελευθερώθηκε στις 15 Ιουλίου 1920 από τον ελληνικό στρατό.
Η ελληνική παρουσία δεν κράτησε πολύ. Με την ανακωχή των Μουδανιών (29 Σεπτεμβρίου 1922) ο ελληνικός στρατός εκκένωσε τη δυτική Θράκη. Ο Ελληνισμός της δυτικής Θράκης εγκατέλειψε τις πατρογονικές του εστίες και ακολούθησε τον ελληνικό στρατό.
ΝΕΑ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
¨ Ιστορίας της Νέας Ορεστιάδας
Η πόλη της Νέας Ορεστιάδας άρχισε να χτίζεται τον Ιούνιο του 1923 από πρόσφυγες από την Αδριανούπολη και το κυρίως από το Κάραγατς, ένα κοσμοπολίτικο προάστιο της Αδριανούπολης.
Μια Όψη από την πόλι.
Η επιλογή της τοποθεσίας της νέας πόλης στη δυτική όχθη του Εβρου ποταμού, επελέγη από μια επιτροπή, που την αποτελούσαν ο Στέφανος Δημητρίου, ο Ιωάννης Μπίρατζης, ο Απόστολος Κυριακίδης. Ο Βασίλειος Μίνογλου, ο Δημήτριος Χαμπαρίδης, ο Χαράλαμπος Νεχνεντίδης και ο Κωνσταντίνος Περεντίδης, με Πρόεδρο τον Μητροπολίτη Πολύκαρπο. Δοκίμασαν το νερό του παρακείμενου πηγαδιού και ο Στέφανος Δημητρίου, ο μετέπειτα πρώτος Δήμαρχος της Νέας Ορεστιάδας και δημιουργός του ρυμοτομικού σχεδίου της, δείχνοντας το ουράνιο τόξο που εμφανίστηκε εκείνη την ώρα στον ουρανό είπε τα προφητικά, θα' λεγε κανείς, λόγια: «Εδώ θα έρθουμε να κάνουμε την Ορεστιάδα μας. Θα γίνει μεγάλη, θα προοδεύσει, θα γίνει πρώτη στον Έβρο, να το σημάδι, μας το δίνει ο Θεός».
Το Καραγάτς, στις αρχές του 20ου αιώνα ήταν ένα όμορφο προάστιο της Αδριανούπολης, που κατοικείτο από Έλληνες. Με την είσοδο του ελληνικού στρατού στα 1920 οι κάτοικοί του το μετονόμασαν σε Ορεστιάδα.
Ο κόσμος στις σκηνές, χωρίς τροφή, χωρίς νερό, χωρίς ιατρική περίθαλψη, χωρίς φάρμακα, αποφάσισαν να κτίσουν μια πόλη από την αρχή, από το τίποτα. Επειδή η πόλη χτίστηκε από το τίποτα, γι αυτό σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε με υποδειγματική ρυμοτομία, με φαρδείς δρόμους και μεγάλες πλατείες. Σήμερα η Νέα Ορεστιάδα αποτελεί σπουδαίο συγκοινωνιακό κόμβο. Από αυτή διέρχεται ο οδικός άξονας που ενώνει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τις βαλκανικές, παραδουνάβιες και παρευξείνιες χώρες και τη Ρωσία, καθώς και την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, από αυτή διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών -Κωνσταντινουπόλεως - Σόφιας, που συνδέει την Ελλάδα με τα Βαλκάνια, την Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, και τις παρευξείνιες χώρες. Η πόλη συνδέεται αεροπορικά με όλο τον κόσμο μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.
¨ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ της Περιοχής που καλύπτει η Νέα Ορεστιάδα .
Με έκταση που ανέρχεται συνολικά σε 944 τετραγωνικά χιλιόμετρα και συνολικό πληθυσμό 40.049 κατοίκους, η επαρχία Ορεστιάδας αποτελεί μια από τις δυναμικότερες, αλλά ταυτόχρονα και πλουσιότερες περιοχές του Νομού Έβρου. Ευρισκόμενη στο βορειότερο άκρο του νομού, κατέχει μια από τις πλέον στρατηγικές θέσεις της Ελλάδας και κατ' επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η επαρχία Νέας Ορεστιάδας διαιρείται διοικητικά σε ένα Δήμο και 25 κοινότητες. Το Δήμο Νέας Ορεστιάδας και τις κοινότητες: Αμπελακίων, Άρζου, Βάλτου, Δικαίων, Ελαίας, Ζώνης, Καβύλης, Καστανεών, Κομάρων, Κυπρίνου, Μαρασίων, Μεγάλης Δοξιπάρας, Νέας Βύσσας, Νέου Χειμωνίου, Νεοχωρίου, Ορμενίου, Πενταλόφου, Πετρωτών, Πλάτης, Πτελέας, Ριζίων, Σπηλαίου, Στέρνας, Φυλακίου και Χανδρά.
¨ Τα Ιστορικά Μνημεία της
Η Ορεστιάδα διατηρεί ακόμη τις μνήμες της πρώτης πόλης που ιδρύθηκε πριν από εβδομήντα πέντε περίπου χρόνια. Πολλά είναι τα σπίτια που διατηρούν τα στοιχεία της παραδοσιακής Αδριανοπολίτικης αρχιτεκτονικής των αρχών του αιώνα. Πλήθος είναι οι ναοί και τα γραφικά ξωκλήσια. Κοντά σ' αυτά η προτομή του Πολύκαρπου Βαρβάκη, Μητροπολίτη Αδριανουπόλεως και Ν. Ορεστιάδας (1923-1931), το άγαλμα του Κύριλλου ΣΤ', Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, κ.α.
Στο κέντρο της πόλης ξεχωρίζει ο επιβλητικός ναός των Αγίων Θεοδώρων, των πολιούχων της Ν. Ορεστιάδας που είναι και η Μητρόπολη της περιοχής.
¨ Ανάπτυξη του Πολιτισμού στην περιοχής της .
Η Ορεστιάδα αποτελεί μια από τις πλέον ζωντανές πόλεις της Ελλάδας στον πολιτιστικό τομέα. Στο γεγονός αυτό συμβάλλουν τόσο οι πλούσιες θρακικές πολιτιστικές παραδόσεις, έθιμα, τοπικές ενδυμασίες και η μουσική παράδοση, όσο επίσης και ο δυναμισμός και η επιθυμία των κατοίκων να διατηρήσουν και να καταστήσουν ευρέως γνωστά τα πατροπαράδοτα λαϊκά έθιμα. Μεταξύ αυτών είναι η τόνωση του θρησκευτικού αισθήματος μέσα από τις λιτανείες.
Λιτανεία εις μνήμη των Πολιούχων Αγίων Θεοδώρων της Πόλεως
Τις πολυπληθείς πολιτιστικές δραστηριότητες συντονίζει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν: Μουσική Σχολή, Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, τμήματα θεατρικής παιδείας με θεατρικό εργαστήρι, βιβλιοθήκη και φιλαρμονική.
Εκδήλωση χορωδίας με Νέους συνοδεία Λαϊκών οργάνων της περιοχής
o Μελλοντικά θα λειτουργήσουν τμήματα εικαστικών τεχνών, χορού και φωτογραφίας.
o Παράλληλα θα εφαρμοστεί πρόγραμμα αξιοποίησης δύο δημοτικών κινηματογράφων για τη ψυχαγωγία των κατοίκων.
¨ Η προσφορά στον Πολιτισμό μέσα από τους κατοίκους της Νέας Ορεστιάδας.
Υπάρχει ένας μεγάλος ακόμη αριθμός Πολιτιστικών Συλλόγων που δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου Ορεστιάδας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
o Ο Μουσικοπολιτιστικός Σύλλογος Απόλλων, με μικτή χορωδία με αξιόλογη εκπροσώπηση της πόλης εκτός των ορίων της.
o Το Λύκειο Ελληνίδων, με χορευτικά συγκροτήματα,
o ο Σύλλογος «Μουσείο Λαογραφίας και Ιστορίας Τέχνης και Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας» που πρόσφατα έθεσε σε λειτουργία Λαογραφικό Μουσείο κειμηλίων που περιλαμβάνουν λαϊκές ενδυμασίες, σκεύη, έπιπλα και όργανα λαϊκής μουσικής από τις αξέχαστες πατρίδες και την Επαρχία της Ορεστιάδας.
Στα πλαίσια αυτού του Συλλόγου λειτουργεί και μικτή ενόργανη θρακική χορωδία, με αξιόλογη παρουσία στο χώρο της μουσικής. Παράλληλα με τις προσπάθειες τους για την ανάπτυξη του Πολιτισμού και της Προσφοράς στο κοινωνικό γίγνεσθαι οι :
o Ο Σύλλογος Κυριών και Δεσποινίδων «Φιλόπτωχος Αδελφότης»,
o ο Σύλλογος Θρακιωτών Λεπτής «οι Γκαγκαούζηδες»,
o οι πολιτιστικοί σύλλογοι Κλεισούς, Άνω-Κάτω Οινόης, Άνω-Κάτω Σαγήνης,
o η Κινηματογραφική Λέσχη Ν. Ορεστιάδας,
o ο Σύλλογος Ποντίων,
o ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ορεστιάδας «Άγιος Παντελεήμων ο Ιαματικός»
o και τα Τμήματα Οδηγισμού, Προσκοπισμού και Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
¨ Τα Ορέστεια η Θρακική γιορτή
Η πολιτιστική κίνηση κορυφώνεται με τις εκδηλώσεις Ορέστεια, προς τιμήν των ιδρυτών της πόλης, στο τέλος Ιουνίου κάθε έτους. Τα Ορέστεια αποτελούν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της Νέας Ορεστιάδας και συγκεντρώνουν τους κορυφαίους πολιτιστικούς, μορφωτικούς, μουσικούς και επιστημονικούς φορείς της Θράκης και ολόκληρης της Ελλάδας.
Εκδήλωση από τις εκδηλώσεις Ορέστεια
¨ Η ανάπτυξης της Οικονομία, της Νέας Ορεστιάδας
Η κύρια πηγή πλούτου της Νέας Ορεστιάδας και της περιοχής της είναι η αγροτική οικονομία και η πόλη φαίνεται ότι θα αποτελέσει στο εξής την ευρωπαϊκή πύλη προς την Ανατολή. Παράλληλα με τη γεωργική παραγωγή σημαντική είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή της επαρχίας. Αξιόλογη είναι επίσης η βιομηχανική και τηλεπικοινωνιακή υποδομή της επαρχίας. Στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδας δραστηριοποιούνται 1.200 περίπου επαγγελματίες, βιοτέχνες και έμποροι.
Η Γεωργία της περιοχής.
Οι καλλιέργειες στη Νέα Ορεστιάδα χαρακτηρίζονται από υψηλή στρεμματική απόδοση της γης, κυρίως εκεί όπου υπάρχουν σήμερα αρδευτικά έργα. Η επαρχία με τις εύφορες εκτάσεις της, τα πλούσια αποθέματα σε νερά, παρουσιάζει τεράστιες δυνατότητες βελτίωσης της παραγωγής, η οποία αναμένεται να πλησιάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, όταν θα ολοκληρωθούν τα έργα άρδευσης σε ολόκληρη την περιοχή. Ο εκσυγχρονισμός των γεωργικών μέσων καλλιέργειας της γης κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχει συμβάλει καθοριστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής. Ακόμα καλλιεργούνται: κριθάρι, σκόρδα, σόργο, σκούπα, σίκαλη, πεπόνια, καρπούζια, σπαράγγια, σταφύλια, φασόλια, ρεβύθια και φακή.
Η Κτηνοτροφία της Περιοχής
Παράλληλα με τη γεωργική παραγωγή σημαντική είναι και η κτηνοτροφική παραγωγή της επαρχίας. Το ζωικό κεφάλαιο είναι ένα από τα μεγαλύτερα της περιοχής. Ωστόσο ελάχιστες είναι οι σύγχρονες μονάδες ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και επεξεργασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής. Είναι βέβαιο ότι η βελτίωση των τεχνικών παραγωγής θα προκαλέσει ταχεία ανάπτυξη του κλάδου.
Κτηνοτροφική Μονάδα της περιοχής
Η Βιομηχανίας της .
Τη σημαντικότερη βιομηχανική υποδομή της επαρχίας αποτελεί το εργοστάσιο ζάχαρης, που άρχισε να λειτουργεί το 1975, με δυνατότητα επεξεργασίας 3.000 τόνων ημερησίως και παραγωγής 35.000 τόνων ζάχαρης το χρόνο. Το απασχολούμενο προσωπικό ανέρχεται σε 500 περίπου άτομα.
Το Εργοστάσιο Ζαχάρεως
Στην περιοχή λειτουργούν ακόμη :
¨ δύο συνεταιριστικά διαλογητήρια σπαραγγιών, που εξάγουν το παραγόμενο προϊόν στη Γερμανία, τρία διαλογητήρια πατάτας, δύο βιοτεχνίες «φασόν»,
ενώ βρίσκονται στο στάδιο της αποπεράτωσης και άλλες βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, που πρόκειται να ενισχύσουν αναπτυξιακά την περιοχή. Η γοργή ανάπτυξη των υπονόμων και των δικτύων μεταφορών καθώς και η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση έχουν μετατρέψει την περιοχή σε τόπο έλξης ελληνικών και ξένων επενδύσεων. Με ενέργειες του Δήμου Ορεστιάδας δημιουργείται Βιομηχανική Ζώνη, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα 756 εκατ. δρχ., που πρόκειται να συμβάλει στην ίδρυση 2.000 περίπου νέων θέσεων εργασίας στην περιοχή.
Η κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού και αποχέτευσης είναι ένα έργο προϋπολογισμού 1.5 δισ. δρχ., ενταγμένο στο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, ενώ το 87% είναι ενταγμένο σε κρατικό πρόγραμμα δημοτικών επενδύσεων.
Ο Βιολογικός Καθαρισμός της Πόλης
Ø Οι επικοινωνίες της Ορεστιάδας με τον έξω κόσμο .
Στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδας λειτουργούν 13 αστικά κέντρα του ΟΤΕ (Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος) με δυνατότητα άμεσης παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών στον ενδιαφερόμενο. Τα τελευταία χρόνια έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή 5.200 νέες ψηφιακές παροχές και έχει προγραμματιστεί στην επόμενη διετία να αντικατασταθούν με ψηφιακά όλα τα αστικά κέντρα του ΟΤΕ. Ο ΟΤΕ μπορεί να παρέχει στον ενδιαφερόμενο σύγχρονα συνδρομητικά τηλεφωνικά κέντρα με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης. Στην περιοχή της Νέας Ορεστιάδας δραστηριοποιούνται και οι δύο ιδιωτικές επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (PANAFON, TELESTET).
ΔΗΜΟΣ της ΝΕΑΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ
Ο εκσυγχρονισμός και η μηχανογράφηση όλων των υπηρεσιών του Δήμου που στεγάζονται σ' ένα σύγχρονο δημαρχιακό κατάστημα επιτρέπουν τη γρήγορη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών. Παράλληλα στην Ορεστιάδα λειτουργούν υποκαταστήματα όλων των δημόσιων υπηρεσιών που καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων όπως :
-
Δικαστήρια
-
Εισαγγελία Πρωτοδικών, Ειρηνοδικείο
-
Δύο Τελωνεία και δύο τελωνειακοί σταθμοί
-
Δασαρχείο
-
Δέκα αστικά κέντρα του ΟΤΕ
-
Αστυνομία
-
ΕΛΤΑ, ΔΕΗ, Πυροσβεστική Υπηρεσία
-
Σχολές ΟΑΕΔ/ΤΕΚ, Γραφείο Α'θμιας και Β'θμιας Εκπαίδευσης
-
ΚΤΕΟ, Υποθηκοφυλακείο, Κέντρο Υγείας Ορεστιάδας, Διεύθυνση Γεωργίας κ.α.
Ο αθλητισμός αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Δήμου Νέας Ορεστιάδας, ενώ με την οικονομική και ηθική συμπαράσταση του δήμου λειτουργούν σήμερα στην Ορεστιάδα ΚΑΠΗ, με ιδιαίτερα πλούσια δραστηριότητα. Δύο κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί πρόκειται να αξιοποιηθούν σήμερα από το Δήμο, ενώ βρίσκονται σ' εφαρμογή προγράμματα αιμοδοσιών, δημιουργικής απασχόλησης, βοήθειας σε άπορους κατοίκους αλλά και σε φτωχές γειτονικές πόλεις άλλων χωρών. Δεν είναι μόνο αυτή η προσφορά του Δήμου Νέας Ορεστιάδας είναι και ο δημοτικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη σωστή ενημέρωση και επικοινωνία των κατοίκων και για την ευρύτερη προβολή των θεμάτων του. Η τηλεοπτική κάλυψη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και σε περιοχές της Βουλγαρίας και Τουρκίας, μεταφέρει τη δυναμική εικόνα της Νέας Ορεστιάδας και εκτός των ελληνικών συνόρων.
Ø Η αδελφοποίηση με το Siegburg
Ο Δήμος Νέας Ορεστιάδας, προσηλωμένος στις αρχές της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, προχώρησε στην υλοποίηση της διαδικασίας αδελφοποίησης της πόλης με τη γερμανική πόλη Siegburg.
Εκτός από το γεγονός των πολιτιστικών ανταλλαγών, ο Δήμος Ορεστιάδας σκοπεύει μέσα από την πράξη αδελφοποίησης και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων από το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Για το λόγο αυτό αποφάσισε την παραχώρηση δωρεάν οικοπέδου σε κάθε επενδυτή που θα προέρχεται από εκεί στην ιδρυόμενη βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ) της πόλης της Νέας Ορεστιάδας.
ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ Ν. ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ
Οι εξελίξεις στην επόμενη δεκαετία, της οικονομικής και τεχνικής υποδομής της Ανατολικής Ευρώπης θα είναι ραγδαίες. Ο όγκος διακίνησης προϊόντων και αγαθών στην περιοχή θα πολλαπλασιαστεί. Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης διευρύνουν τις συναλλαγές τους με την Ελλάδα και συνάπτουν ειδικές συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η γενικότερη πολιτική της Ένωσης αποβλέπει στην προσαρμογή και ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών αυτών και ειδικότερα στη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, η περιοχή της Νέας Ορεστιάδας μπορεί να αποτελέσει διέξοδο προς τις χώρες της Ανατολικής Βαλκανικής και της Δυτικής Παρευξείνιας ζώνης για επιχειρηματίες που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν τους ευεργετικούς αναπτυξιακούς νόμους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή λειτουργούν τέσσερα συνολικά τελωνεία και τελωνειακοί σταθμοί :
¨ Τελωνείο Ορεστιάδας,
¨ Τελωνείο Ορμενίου,
¨ Τελωνειακός σταθμός Δικαίων
¨ Και ο Τελωνειακός σταθμός Καστανεών.
Η Νέα Ορεστιάδα είναι η Πόλη που ο καθένας πρέπει να επισκεφτείτε διότι μόνο με τα μάτια σας θα γνωρίσετε : το μέγεθος της προσφοράς στην Ελλάδα, το κάλος της φύσεως που υπάρχει εκεί, τα έργα που συνεχώς γίνονται, τα πολιτιστικά δρώμενα που στηρίζουν την παράδοση και γενικά να μπορείτε να αξιοποιήσετε τις επενδύσεις σας, σε ένα χώρο που αναπτύσσεται συνεχώς .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου