Μυκηναϊκή Εποχή
- Φινεύς ο μάντης. Τον συμβουλεύθηκαν οι Αργοναύτες.
- Διομήδης \Θράκη, βασιλέας των Βιστόνων, γιος του θεού Άρη και της Κυρήνης.
- Πόλτυς, ιδρυτής της πόλεως Πολτυμβρίας (Αίνος), κατά τον Τρωικό πόλεμο.
- Ταγύρης, φιλοξένησε τον Εύμολπο, τον ιδρυτή των Ελευσίνιων μυστηρίων.
- Ισμαρος, ιδρυτής υης πόλης, Ίσμαρος. Έζησε την εποχή του Τρωϊκού Πολέμου.
- Ρήσος, υιος του Ηιονέα, σύμμαχος των Τρώων. Φονεύθηκε από τους Διομήδη και Οδυσσέα.
- Πείρος Ιμβρασίδης, βασιλέας της Αίνου, φονεύθηκε από τον Θόαντα τον Αιτωλό.
- Πολυμήστρωρ, νυμφεύθηκε την κόρη του Πριάμου "Ιλλιόνη". Όταν ο Πρίαμος και η Εκάβη έστειλαν σε αυτόν τον υιό τους Πολύδωρο, για να κρύψει τον κρύψει, αυτός τον σκότωσε και πήρε τους θησαυρούς του. Αργότερα, τον εκδικήθηκε η Εκάβη.
- Μάρων, βασιλέας και ιερέας, ιδρυτής της Μαρώνειας. Φιλοξένησε τον Οδυσσέα.
- Λυκούργος, υιος του Δρύαντα, βασιλέας των Ηδωνών. Καταδίωξε τον θεό Διόνυσο.
- Αρπάλυκος , βασιλέας των Αμυντών.
- Αβρούπολις, βασιλέας των Σαππαίων, την εποχή του Ιουλίου Καίσαρα.
- Σύρμος, βασιλέας των Τριβάλλων.
- Κλείτος, βασιλέας των Σιθώνων.
- Ισάνθης
Ηγεμόνες των Οδρυσών
Οι Οδρύσες εμφανίζονται στην ιστορία το 531 π.Χ. Πρωτεύουσα τους ήταν η Οσκουδάμα, κτισμένη στη θέση της Ορεστιάδας, την πόλη που υποτίθεται ότι ίδρυσε ο Ορέστης, τον 12ο αιώνα π.Χ.
"Οι Οδρύσαι, οικούντας προς βορράν της Κυψέλων πόλεως περί τον Εύρον, εν τη άνω του Έβρου λεκάνη, μεταξύ Ροδόπης και Αίμου και εκτεινόμενοι, βορειοδυτικώς μεν μέχρι Φιλιππουπόλεως, ανατολικώς δε μέχρι Ευξείνου". (Πλούταρχος, Ηθικά , τόμος ΙΙ).
- Τήρης Α, Teres I, (c.513 - c. 450).
Iδρυτής του κράτους των Οδρυσών, τέλος 6ου αρχές 5ου αι. π.χ.. Ένωσε όλα τα θρακικά φύλα. Νίκησε τους Πέρσες και επεξέτεινε το κράτος του μέχρι τον Εύξεινο Πόντο. Απέθανε σε ηλικία 92 ετών.
- Σιτάλκης, Sitalces, (c. 440 - 424)
Υιός του Τήρεως. Οι Αθηναίοι ζητούν τη βοήθειά του, και αναγορεύουν τον υιό του Σάδοκο, Αθηναίο πολίτη. Το στράτευμα του θεωρητικά αριθμούσε 150.000 άνδρες, εκ των οποίων το 1/3 ήταν ιππείς. Εκστρατεύει κατά των Μακεδόνων, που είχαν βασιλέα τους τον Πέρδικκα Β'. Φονεύεται το 424, σε μάχη κατά των Τριβαλλών.
- Σάδοκος, Sadocus, αντιβασιλεία (425 - 424).
- Σεύθης Α, Seudes I, (424 - ?). Aνεψιός του Σιτάλκη, υιος του Σπαράδoκου. Συμμαχεί με τους Μακεδόνες και παντρεύεται τη Στρατονίκη, αδελφή του Πέρδικκα. Επί της βασιλείας του, η Θράκη γνωρίζει μεγάλη οικονομική ευρωστία. Έσοδα κατ' έτος, 400 χρυσά και αργυρά τάλαντα. Απέθανε το 405 π.Χ.
- Αμάδοκος Α, Amadocus II, (405 - ?} με συμβασιλείς, τους Μαισάδη, και Τήρη Β', μεταφέρουν την πρωτεύουσα στα Ύψαλα, στην ανατολική πλευρά του Έβρου ποταμού (Περίπου 2km, μετά τη σημερινή γέφυρα των Κήπων).
- Μαισάδης, Maesades, (? - ?). Συμβασιλέας.
- Τήρης Β, Teres II, (? - ?). Συμβασιλέας.
- Εβρύζελμις, Hebryzelmis, (387 - 383 π.Χ.). Φίλος των Αθηναίων. Οι Αθηναίοι για να τον ευχαριστήσουν, στα ορειχάλκινα νομίσματα που κόβουν, βάζουν το όνομα του. (Ξενοφώντος Ελλ. ΙV 8, 26, προβλ. και Διόδωρου Ιστορία).
- Σεύθης Β, Seudes II, (385 - 383). Υιός του Μαισάδου.
- Κότυς Α, Cotys I, (382 - 359). Υιος του Σεύθου Β'. Σύζευξε την κόρη του με τον Αθηναίο στρατηγό Ιφικράτη. Το 364 π.Χ. , περιπλέκεται σε πολέμους με την Αθήνα. Ήταν μέθυσος, ωμός , και στη μέθη του δεν σεβόταν κανέναν. Τον δολοφονούν δύο μαθητές του Πλάτωνα από την Αίνο, ο Πύθων και ο Ηρακλείδης.
- Κερσοβλέπτης, Cersobleptes,(359 - 341 π.Χ.), με συμβασιλείς τους Βηρισάδη και Αμάδοκο. Η Θράκη χωρίζεται σε τρία βασίλεια. Ο Κερσοβλέπτης παίρνει την περιοχή από Έβρο μέχρι Βυζάντιο και Πέρινθο. Δέχονται την επίθεση των Μακεδόνων, υπό τον βασιλέα Φίλιππο Β'. Μετά από πολλές και αιματηρές μάχες, το 342 ηττώνται από τον Φίλιππο, ο οποίος και φονεύει τον Κερσοβλέπτη. Η Θράκη μετατρέπεται σε επαρχία του Μακεδονικού κράτους.
- Αμάδοκος Β, Amadocus II, (358 - 351). Ο Αμάδοκος έλαβε την περιοχή γύρω από την Μαρώνεια.
- Βηρισάδης, Berisades, (358 - 356). O Βηρισάδης έλαβε από την υπόλοιπη χώρα μέχρι τον Στρυμώνα.
- Κεντρίπορις (ή Τήρης Γ), Centriporis, (356 - ?). Υιός του Βηρισάδου.
Μακεδονική κυριαρχία
Ο Φίλιππος οχυρώνει με στρατιωτικά φρούρια τη Θράκη, ενώ οι Οδρύσες συνεχίζουν να εξεγείρονται.
Στην εκστρατεία του Μ. Αλεξάνδρου, οι Οδρύσες παρέχουν μεγάλη στρατιωτική βοήθεια στον Μ. Αλέξανδρο.
- Σεύθης Γ, Seuthes III, (342 - μετά 313). Υιός του Κερσοβλέπτου. Διορίζεται στρατηγός των ακοντιστών του Μακεδονικού στρατού. Σύμφωνα με τον Αδριανό, η βοήθεια των επικουριών των Οδρυσών, ήταν σημαντική για τον Μ. Αλέξανδρο.
- Επίσης, ο Λάγαρος, βασιλέας των Αγριάνων, είναι φίλος του Μ. Αλεξάνδρου και στρατηγός του. Τον ακολουθεί με δύο επίλεκτα τμήματα στρατού, ακοντιστών και πελταστών.
- Τήρης Γ ή Κετρίπορις, υιός του Βηρισάδου, συμβασιλεύει με το Σκοτόδοκο, υιό του Αμάδοκου Β'. Η Θράκη ευημερεί και κόβονται άφθονα χρυσά νομίσματα.
- Σκοτόδοκος, Scotodocus, (?, ?)
- Σεύθης Γ', Seudes III, (330 - 311) π.Χ. Γίνεται βασιλέας των Θρακών, μέχρι τη διανομή της αυτοκρατορίας του Μ. Αλεξάνδρου.
Μετά την διάσπαση της αυτοκρατορίας η Θράκη μετατρέπεται σε βασίλειο και ηγεμόνας γίνεται ο Λυσίμαχος (321 - 281) διάδοχος του Μ. Αλεξάνδρου, με ονομαστική επικυριαρχία στις Θρακικές φυλές. Από τα νομίσματα που βρίσκονται, αναφέρονται την περίοδο αυτή ηγεμόνες των Θρακών , όπως Οδρόης, Ορσοάλτιος, Κερσίβαυλος, Αδαίος και Σκόστοδος.
Ανεξαρτησία
Μετά από σκληρούς αγώνες η Θράκη γίνεται ελεύθερη.
- Σεύθης Δ, ελευθερώνει τη Φιλιππούπολη και αναγκάζει το Φίλιππο Ε, να εγκαταλείψει τη Θράκη, .
- Κότυς Β, (168 - 162), συμμαχεί με το βασιλέα των Μακεδόνων Περσέα, κατά των Ρωμαίων. Ηγείται του Θρακικού ιππικού και νικά τοπικά τους Ρωμαίους, στην Πύδνα. Τελικά όμως, οι Ρωμαίοι επικρατούν του Περσέα και γίνονται κυρίαρχοι της Μακεδονίας και Θράκης.
Ρωμαϊκή Κυριαρχία
Ο Παύλος Αιμίλιος, θέλοντας την φιλία των Οδρυσών, ελευθερώνει τον Βίθυ προς τιμή της ανδρείας του πατέρα του Κότυ Β'.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου