''Τελειότατη κοινωνία ονομάζω αυτήν, όπου έχει καταργηθεί η ιδιοκτησία, έχουν εκλείψει οι προσωπικές διαφορές και έχουν εξαφανιστεί οι έριδες και οι φιλονικίες. Είναι η κοινωνία όπου όλα είναι κοινά. Οι πολλοί είναι ένας και αυτός ο ένας δεν υπάρχει μόνος του, αλλά ζει μέσα στους πολλούς''
Μ. Βασιλείου, Ασκητικές Διατάξεις

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Τουρκική Εξωτερική Πολιτική


Ο Νταβούτογλου σέ… Ορθόδοξη Θεία Λειτουργία


Νίκου Χειλαδάκη, Δημοσιογράφου-Τουρκολόγου 

Μεγάλη έκπληξη δοκίμασε το ορθόδοξο χριστιανικό ποίμνιο στην πόλη Κουμράτ της Μολδαβίας όταν ενώ ετελείτο η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία είδαν να μπαίνει στον ναό, με όλη την ευλάβεια που απαιτεί ο χώρος, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτολγου, με την συνοδεία του και την σύζυγό του και να κάθεται σαν πιστός για να παρακολουθήσει την Λειτουργία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε περιοδεία που έκανε στα μέσα Μαΐου στην Εσθονία και Μολδαβία, επισκέφτηκε και την πόλη Κουμράτ, πρωτεύουσα της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζων, των τουρκόφωνων ορθόδοξων χριστιανών της Μολδαβίας.

Ο Νταβούτολγου, επιδιώκοντας να προωθήσει την γνωστή πολιτική της Τουρκίας περί προσεταιρισμού των τουρκόφωνων Γκακαούζων, που όμως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι ελληνικής καταγωγής όπως και οι Καραμανλήδες τουρκόφωνοι ορθόδοξοι της Μικρός Ασίας, αποφάσισε να κάνει μια συμβολική αλλά ιδιαίτερης σημασίας κίνηση. Έτσι πήγε στην ορθόδοξη μητρόπολη του Κουμράτ και παρακολούθησε όλη την Θεία Λειτουργία. Μάλιστα, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Ραντικάλ σε αποκλειστικό της δημοσίευμα στις 14 Μαΐου, μετά την Θεία Λειτουργία είχε και μια εγκάρδια συζήτηση με τους ιερείς του ορθόδοξου χριστιανικού ναού και παρακολούθησε και ένα γάμο που τελέστηκε σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό. Μετά δε την Θεία Λειτουργία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών περπάτησε με την συνοδεία του στην κεντρική λεωφόρο Λένιν της πόλης και είχε εγκάρδιες, όπως τονίζει η τουρκική εφημερίδα, συνομιλίες με κατοίκους Γκαγκαούζους.
Η κίνηση αυτή του Νταβούτολγου εντάσσεται στην πολιτική ανοίγματος της Τουρκίας στους τουρκόφωνους Γκαγκαούζους, αλλά σίγουρα, όπως τονίζουν και τα τουρκικά σχόλια, σκοντάφτει στο ορθόδοξο χριστιανικό φρόνημα που είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένο ανάμεσά τους. Να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά το 1996 ο τότε πρόεδρος της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, είχε επισκεφτεί την Γκαγκαουζία στην Μολδαβία και μοίραζε υποσχέσεις για οικονομική υποστήριξη της Τουρκιάς ενώ πρόσφερε δεκάδες υποτροφίες με προφανή σκοπό να αναπτύξει ένα τουρκικό εθνικιστικό συναίσθημα στους Γκαγκαούζους. Παρ’ όλα αυτά όμως  το θρησκευτικό εμπόδιο αποδείχτηκε αρκετά ισχυρό για να αφομοιωθούν οι Τουρκόφωνοι Γκαγκαούζοι από τους ισλαμιστές της Άγκυρας και όλα τα πανισλαμικά σχέδια της Τουρκίας έχουν αποτύχει. Στην ίδια την Γκαγκαουζία τα τελευταία χρόνια αναπτύχτηκε με την συμβολή και της ορθόδοξης Ρωσίας, (ο ελληνικός παράγοντας δυστυχώς είναι απών παρά τις φιλότιμες παρεμβάσεις  κάποιων ιδιωτών και παρά του ότι οι Γκαγκαούζοι θεωρούνται ελληνικής καταγωγής και από πολλούς Γκαγκαούζους έχουν εκδηλωθεί έντονες φιλελληνικές τάσεις), μια έντονη πολιτική κίνηση να ενωθούν με τους Ρώσους, αποκρούοντας όλες τις τουρκικές πονηρές προσφορές. 
Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Ραντικάλ, στις 14 Μαΐου, που αναφέρεται στην επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στην Γκαγκαουζία και προβάλει την φωτογραφία από τη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην ορθόδοξη χριστιανική μητρόπολη των Γκαγκαούζων στην πρωτεύουσά τους Κουμράτ και την συνομιλία που είχε με τον ιερέα του ναού.
πηγή