Ιστορία
Η Φιλιππούπολη διαθέτει ιστορία 6.000 ετών, αρχαιότερη από αυτήν της Αθήνας ή της Ρώμης, γεγονός που την καθιστά μια εκ των αρχαιοτέρων κατοικήσιμων Ευρωπαϊκών πόλεων. Γνωστή αρχικά ως Θρακική πόλη με το όνομα Ευμολπιάδα (λατινικά: Eumolpias) κατελήφθη το 342 π.Χ. από τον Φίλιππο Β' που την μετονόμασε σε Φιλιππόπολις. Επανέκτησε την ανεξαρτησία της ως Πουλπουδέβα (βουλγαρικά: Пулпудева) - που είναι μετάφραση του "Φιλιππόπολις" (θρακ. "δεβα" = πόλη), έως την ενσωμάτωσή της στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία οπότε και ονομάστηκε Τριμόντιον (λατινικά: Trimontium), που σημαίνει Πόλη των Τριών Λόφων, από τους τρεις λόφους πάνω στους οποίους ήταν αρχικά χτισμένη και κατέστη πρωτεύουσα της επαρχίας της Θράκης.
Τον 6ο αιώνα κατελήφθη από Σλάβους με την ονομασία Πουλντίν (φωνητική παράφραση του Πουλπουντέβα) και από τους Βούλγαρους το 815. Το όνομα Πλοβντίφ πρωτοεμφανίζεται το 15ο αιώνα.
Το 1364 κατακτάται από τους Οθωμανούς. Υπό Οθωμανική κυριαρχία υπήρξε σημαντικό κέντρο του Βουλγαρικού εθνικιστικού κινήματος. Απελευθερώθηκε το 1878 μετά τη Μάχη του Πλόβντιφ αλλά δεν ενώθηκε με το νεοσύστατο Πριγκηπάτο της Βουλγαρίας. Αντιθέτως, αποτέλεσε την πρωτεύουσα της αυτονομημένης Επαρχίας της Ανατολικής Ρωμυλίας, μέχρι την τελική ένωση της περιοχής με την Βουλγαρία το 1885. Στο τέλος του 19ου αιώνα λειτουργούσαν στην πόλη 8 ελληνικά σχολεία, αναμέσα σε αυτά ήταν η Ζαρίφειος σχολή, η οποία αποτέλεσε το πιο ονομαστό ελληνικό εκαπιδευτικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή.
Υπό κομμουνιστική κυριαρχία, μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η Φιλιππούπολη λειτούργησε ως το κέντρο του δημοκρατικού κινήματος της χώρας, το οποίο τελικά έριξε το φιλοσοβιετικό καθεστώς το 1989.
[Επεξεργασία] Οικονομία
Η Φιλιππούπολη βρίσκεται στο κέντρο μια σημαντικής γεωργικής περιοχής και κατά συνέπεια η επεξεργασία και η μεταποίηση τροφών αποτελεί την σημαντικότερη βιομηχανία της. Η πόλη κατασκευάζει επίσης μηχανήματα και παράγει υφάσματα και χημικά.
[Επεξεργασία] Gallery
[Επεξεργασία] Αξιοθέατα
- Η Παλιά Πόλη
- Το Αρχαίο Θέατρο
- Το Ρωμαϊκό στάδιο
- Το Ρωμαϊκή αγορά
- Το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο
- Η Αρχαία Συναγωγή
- Η Εκκλησία των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης
- Η Ντζουμάγια - Τζαμί (Βουλγάρικα: Джумая)
- Τα Τούρκικα Λουτρά (Γκαλερί τέχνης)
- Η Εκκλησία της Παρθένου Μαρίας
- Η Εκκλησία της Αγίας Μαρίνας
- Ο Κήπος του Τσάρου Συμεών
- Η Διεθνής Έκθεση
- Η Καθολική Εκκλησία
- Το Εθνογραφικό Μουσείο Φιλιππούπολης (Βουλγαρία)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου